söndag 30 oktober 2011

Fem "grundpelare" utgör en ram på vilken det andliga livet byggs i islam. Dessa är trosbekännelsen (shahada), den rituella bönen (salat), fastan (sawn), den religiösa skatten (zakat) och vallfärden (hadjdj).

Shahada handlar om att uttala formeln "Det finns ingen gud utom Gud och Muhammed är hans profet". Man blir med i församlingen genom att säga den och att upprepa den flera gånger om dagen stärker trosförhållandet. Trosbekännelsen visar att islam är en monoteistisk religion.

Den rituella bönen är Islams viktigaste efter trosbekännelsen. Först skall man se till så att man säkert är ren: kläder, händer, hela kroppen skall vara ren och också salat platsen. Rituell renhet gäller också. Detta kan göras med tvagning och rent vatten. Då läser man Bismillah och tvättar händerna, sköljer munnen och ansiktet, nacken och öronen. Så till slut fötterna. Man ska klä sig enligt föreskrifterna och verkligen hålla tiderna då salat utförs. Quibla är riktning mot den hela välsignade byggnaden Kaaba i staden Mekka, och man skall rikta blicken ditåt. Och ha rätt intention.

Sawn är obligatorisk för varje muslim, förutom de gravida eller sjuka men också barn och mentalt sjuka. Man fastar under nionde månaden, ramadan, vilken är helig för att Muhammed då tog emot de första budskapen. Då solen gått ner avbryts fastan. Drickande, ätande och sexuellt umgänge är förbjudet till solnedgången. Efteråt har man ofta en stor fest.

Zakat: muslimerna ger en del av sina inkomster som en religiös gåva. Den är avsedd för fattiga och som stödpengar till församlingen. Särskilt de rika bör ge frivilliga gåvor.

Hadjdj är vallfärden till Mecka, somen muslim ofta bara gör en gång per år. Staden är stängd för icke-muslimer. Man ska ha vita kläder, inte klippa sig före, ingen parfym eller oljor skall bäras och under vallfärden är sexuellt umgänge förbjudet. Till riterna hör att gå runt Kaba 7 gånger, rena sig i Zamzams vatten och åhöra predikningar vid Afarat. Dessutom stenar man satan symboliskt (satan ser ut som tre pelare). Ibland besöker man Muhammeds grav. En muslim som vallfärdat till Mecka kallas hadjdj och får en anseende position.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar