söndag 23 oktober 2011

Al-andalus

I dagens muslimska kultur har al-Andalus blivit en nostalgisk symbol för den period då muslimska kulturen överglänste andra civilisationer. Den kallas för guldåldern. Under denna tid (711 till 1492) lydde områdena kring Iberiska halvön under Islam. Eftersom de erövrade den ideriska halvön kom det islamiska riket att sträcka sig från floden Ganges till Pyrenéerna. Muslimerna förde med sig sin rika kultur. Genom sin överlägsna bildning och respekt för kunskap och vetande besatte de auktoritet. Deras skola som uppstod på 800-talet hade Islams entusiasm för kunskap.Det som man i kristendomen ansåg som kätteri tyckte muslimerna var en dygd: att använda förnuftet och forska ansågs som ett sätt att förstå världens storhet och därigenom Allah. Inom naturvetenskap, astronomi och matematik, inom teknologi och arkitektur, inom botanik, medicin, juridik, poesi och filosofi gjordes banbrytande upptäckter, skapades nya instrument och odlades metoder som vidgade världen.

711 invaderade en morisk/islamsk arme det kristna spanien från Nordamerika, och under de följande åtta åren tog Tariq ibn-Ziyad och hans män större delen av halvön under muslimsk besittning. På Iberiska halvön lyckades de ta några få kristna riken i norr och baskiska områden i Pyrenéerna, som blev en dela av det expanderade umayyadiska riket som kallades Al-Andalus. När det började gå dåligt för ummayaddynastin och de fick vika sig för abbasiderna 750, lyckade ändå en medlem fly. Han förenade flera muslimska förläningar ich utropade sig till emir av Corboda, och ummayaderna fortsatte att regera Al-andalus. Det uppkom flera uppror mot dynastin men efter att ummayaderna fått nog och krossade det sista av alla uppror, utropade den ummayadiske emiren, Abd ar-Raham, 929 till Kalif av Corboda. Under denna tid blev islam majoritetsreligion i Al-Andalus. Året 1031 var ett annorlunda år: då kollapsade kalifatet och de muslimska områdena på Iberiska halvön föll sönder och delades upp mellan taifa-kungadömena. De kristna tog situationen i beaktande och började utöka sin makt över Spanien. Ett genombrott skedde när Kastilien 1085 erövrade den historiska huvudstaden Toledo. Under 1090-talet föll de muslimska delarna i händerna på den berbiska almovaridiska dynastin och under 1140-talet i händerna på den almohadiska dynastin.

Efter det blodiga slaget vid Las Navas de Tolosa 1212 tvingade en kristen koalition muslimerna att dra sig tillbaka till södra Spanien. Det sista muslimska fästet i Spanien, i Granada, höll ut under ytterligare tre sekel. Under detta sekel producerades Alhambra. När Boabdil av Granada 1492 kapitulerade för den kristna armén (som förenades under Isabella I av Kastilien och Ferdinand II av Aragonien) upphörde al-Andalus att existera.

Alhambra










4 kommentarer:

  1. "711 invaderade en morisk/islamsk arme det kristna Spanien från Nordamerika" Vad betyder det här?

    SvaraRadera
  2. Varför har al Andalus blivit en nostalgisk symbol för den period då den muslimska kultren överlänste alla andra kulturer?

    SvaraRadera
  3. Bra arbete - förutom den lilla lapsusen om nordamerika. Tyvärr är kartan otydlig.

    SvaraRadera