söndag 30 oktober 2011

Fem "grundpelare" utgör en ram på vilken det andliga livet byggs i islam. Dessa är trosbekännelsen (shahada), den rituella bönen (salat), fastan (sawn), den religiösa skatten (zakat) och vallfärden (hadjdj).

Shahada handlar om att uttala formeln "Det finns ingen gud utom Gud och Muhammed är hans profet". Man blir med i församlingen genom att säga den och att upprepa den flera gånger om dagen stärker trosförhållandet. Trosbekännelsen visar att islam är en monoteistisk religion.

Den rituella bönen är Islams viktigaste efter trosbekännelsen. Först skall man se till så att man säkert är ren: kläder, händer, hela kroppen skall vara ren och också salat platsen. Rituell renhet gäller också. Detta kan göras med tvagning och rent vatten. Då läser man Bismillah och tvättar händerna, sköljer munnen och ansiktet, nacken och öronen. Så till slut fötterna. Man ska klä sig enligt föreskrifterna och verkligen hålla tiderna då salat utförs. Quibla är riktning mot den hela välsignade byggnaden Kaaba i staden Mekka, och man skall rikta blicken ditåt. Och ha rätt intention.

Sawn är obligatorisk för varje muslim, förutom de gravida eller sjuka men också barn och mentalt sjuka. Man fastar under nionde månaden, ramadan, vilken är helig för att Muhammed då tog emot de första budskapen. Då solen gått ner avbryts fastan. Drickande, ätande och sexuellt umgänge är förbjudet till solnedgången. Efteråt har man ofta en stor fest.

Zakat: muslimerna ger en del av sina inkomster som en religiös gåva. Den är avsedd för fattiga och som stödpengar till församlingen. Särskilt de rika bör ge frivilliga gåvor.

Hadjdj är vallfärden till Mecka, somen muslim ofta bara gör en gång per år. Staden är stängd för icke-muslimer. Man ska ha vita kläder, inte klippa sig före, ingen parfym eller oljor skall bäras och under vallfärden är sexuellt umgänge förbjudet. Till riterna hör att gå runt Kaba 7 gånger, rena sig i Zamzams vatten och åhöra predikningar vid Afarat. Dessutom stenar man satan symboliskt (satan ser ut som tre pelare). Ibland besöker man Muhammeds grav. En muslim som vallfärdat till Mecka kallas hadjdj och får en anseende position.









söndag 23 oktober 2011

Al-andalus

I dagens muslimska kultur har al-Andalus blivit en nostalgisk symbol för den period då muslimska kulturen överglänste andra civilisationer. Den kallas för guldåldern. Under denna tid (711 till 1492) lydde områdena kring Iberiska halvön under Islam. Eftersom de erövrade den ideriska halvön kom det islamiska riket att sträcka sig från floden Ganges till Pyrenéerna. Muslimerna förde med sig sin rika kultur. Genom sin överlägsna bildning och respekt för kunskap och vetande besatte de auktoritet. Deras skola som uppstod på 800-talet hade Islams entusiasm för kunskap.Det som man i kristendomen ansåg som kätteri tyckte muslimerna var en dygd: att använda förnuftet och forska ansågs som ett sätt att förstå världens storhet och därigenom Allah. Inom naturvetenskap, astronomi och matematik, inom teknologi och arkitektur, inom botanik, medicin, juridik, poesi och filosofi gjordes banbrytande upptäckter, skapades nya instrument och odlades metoder som vidgade världen.

711 invaderade en morisk/islamsk arme det kristna spanien från Nordamerika, och under de följande åtta åren tog Tariq ibn-Ziyad och hans män större delen av halvön under muslimsk besittning. På Iberiska halvön lyckades de ta några få kristna riken i norr och baskiska områden i Pyrenéerna, som blev en dela av det expanderade umayyadiska riket som kallades Al-Andalus. När det började gå dåligt för ummayaddynastin och de fick vika sig för abbasiderna 750, lyckade ändå en medlem fly. Han förenade flera muslimska förläningar ich utropade sig till emir av Corboda, och ummayaderna fortsatte att regera Al-andalus. Det uppkom flera uppror mot dynastin men efter att ummayaderna fått nog och krossade det sista av alla uppror, utropade den ummayadiske emiren, Abd ar-Raham, 929 till Kalif av Corboda. Under denna tid blev islam majoritetsreligion i Al-Andalus. Året 1031 var ett annorlunda år: då kollapsade kalifatet och de muslimska områdena på Iberiska halvön föll sönder och delades upp mellan taifa-kungadömena. De kristna tog situationen i beaktande och började utöka sin makt över Spanien. Ett genombrott skedde när Kastilien 1085 erövrade den historiska huvudstaden Toledo. Under 1090-talet föll de muslimska delarna i händerna på den berbiska almovaridiska dynastin och under 1140-talet i händerna på den almohadiska dynastin.

Efter det blodiga slaget vid Las Navas de Tolosa 1212 tvingade en kristen koalition muslimerna att dra sig tillbaka till södra Spanien. Det sista muslimska fästet i Spanien, i Granada, höll ut under ytterligare tre sekel. Under detta sekel producerades Alhambra. När Boabdil av Granada 1492 kapitulerade för den kristna armén (som förenades under Isabella I av Kastilien och Ferdinand II av Aragonien) upphörde al-Andalus att existera.

Alhambra










torsdag 13 oktober 2011

Lite om Muhammed i Koranen

Om Muhammed står det i Koranen att: Bland hycklarna finns de som lyssnar till dig Muhammad, och låtsas förstå, men när de går ifrån dig säger de till dem som har kunskap: "Vad betydde det han sade nyss?". När ett budskap med fasta och klara föreskrifter om krig uppenbaras ser du [Muhammed] hur de som tvivlets sjuka i sina hjärtan ser på dig med den slocknade blicken hos den som är nära döden. Bland annat detta nämns om Muhammed i Koranen, men det är lite svårt att få en bra helhetsuppfattning om Muhammed utifrån bara Koranen. Följande fakta är hämtad från islam.se.

Profeten Muhammed var av ädel börd och en mönsterbild för gott beteende. Han var aldrig hård, aldrig slog han en kvinna eller använde dåliga ord. Till utseendet var han majestätisk och så perfekt att folk inte tog honom för en lögnare. I koranen bekräftas att Jesus förutsade att att en profet som hette Ahmed (en form av Muhammed) skulle följa honom. Koranen beskriver Muhammed som den absolut sista och bästa mest viktiga och heliga profeten av dem alla (däribland Jesus, Moses...). Han är Allahs sista profet som mottog islams heliga budskap. "Det finns ingen gud utom Gud (Allah) och Muhammed är hans profet" (taget ur den muslimska trosbekännelsen). Muahmmeds eller Allahs ansikte får inte avbildas enligt islam så därför finns det inga ikoner i moskéer.

onsdag 12 oktober 2011

Muhammed

De arabiska samhällena var statssamhällen utan statsstruktur. Var och en var en del av sin stam/släkt/klan...vars ära var viktigare än allt annat. Man fick skydd och välmåga åt medlemmarna. Allt som gynnade den egna stammen var rätt (t.ex att stjäla från andra stammar). Mod och stridsvilja var jätte viktiga egensakper i dessa samhällen. Beduinerna var animister (de såg guomligheter i träd, vatten, sten..) och av alla sina gudomligheter var Allah, Gud, den högsta. Ka´ba-templet i Mecka var mycket viktigt för pilgrimer och lockade årligen sådana till staden. Så uppstod världens näst största religion, islam.

Muhammed (betyder den lovprisade) föddes ca 570 i Mecka och tillhörde Qurayshstammen som styrde i Mecka. Muhammed blev tidigt föräldralös och togs om hand av farbrodern Abu Talib. Muhammed följde honom med på resor och fick tjänst hos Khadidja, en rik köpmansänka. Eftersom han gifte sig med henne (ca 20 år gammal) fick han en god ekonomi. Äktenskapet varade 15 år, och Muhammed fick 2 söner (som dog) och fyra döttrar. Det enda av Muhammeds barn som överlevde fadern var dottern Fatima. Ca 40 år gammal kom Muhammed in i en period av religiöst grubbel. Han drog sig ofta till ödemarken utanför Mecka för att meditera. Och så en av dessa gånger, i en grotta på berget Hira (ca år 610) fick han en natt en stark uppenbarelse. Ärkeängeln Jibril förkunnade för honom att han var Guds sändebud! Muhammed började prdeika den, enligt honom, sanna läran som han kallade islam, och han höll sträng på att det bara finns en enda Gud, som var den samma som uppenbarat sig för Jesus.

fredag 7 oktober 2011

Vad är det som är intressant med islam?

Alltså jag vet egentligen inte så mycket om islam förutom att ordet "islam" betyder underkastelse (så därför heter bloggen som den heter). Jag vet att det finns massor av människor som är rädda och misstänksamma mot muslimer. Man känner inte till deras kultur och religion tillräckligt väl och kanske tror man att de ersätter vår kultur med sin. Också på grund av att man hört om muslimska terrorister och självmordsbombare väcks en tydlig oro bland folk (speciellt i Europa), också inom mig. Men jag vill lära mig mera om islam just för att bättre kunna bedöma och förstå. Om det överhuvudtaget går att förstå!? Det är ju sjukt att man fortfarande har t.ex stening som straff, att kvinnorna måste gå med slöjor och knappt har någon talan övehuvudtaget! Och så kallar de islam för fredens religion...