torsdag 17 november 2011

Muslimska kvinnan



De flesta muslimer hoppas få gossebarn, och en flicka utgör ofta en besvikelse. Eftersom man så gärna vill ha en son vill man snabbare få ett nytt barn om det första barnet är en flicka. Vid fyra års ålder kommer pojkbarnen att uppfostras av pappan medan flickorna fortsätter i kvinnornas värd, och lär sig att vakta syskonen och tillreda mat och göra annat nyttigt. Släkten håller ett vakande öga på kvinnorna i släkten så att de inte har sexuella relationer innan de gifts, eller så att de inte våldtas eller utsätts för sexuella trakassserier. Allt sådant innebär att släktens heder skullle förstöras eller åtminstone skadas, för att familjens ära hänger på döttrarnas sedlighet. När man talar om omskärelse tänker man oftast på pojkar. Deras sexuella förmåga försämras inte av omskärning, men om en kvinna omskärs (vilket tyvärr händer på vissa ställen fortfarande) kan hon sväva i livsfara. Dessutom är omskärelsen smärtsam, och förstör sexuallivet. Att gifta är mer eller mindre en religiös plikt i islam. Islam ser på äktenskapet som ett världsligt kontrakt. För att ingå äktenskap krävs mannens och kvinnans samtycke, men arrangerade äktenskap är vanligast. En muslimsk kvinna kan i praktiken enbart gifta sig med en muslimsk man. Det finns en minimiålder för de som skall gifta sig, vanligen 16 eller 18. Bröllopet firas ofta på 3 dagar. Eftersom en flickas oskuld är viktig för hela släktens anseende har hennes manliga släktingar vanligen övervakat hennes dygd, och det har legat i familjens intresse att få henne gift i unga år. Äktenskapet ingås inom familjen eller släkten. Ett utbrett bruk är kusinäktenskap, och fortfarande ingås omkring 25 procent av alla äktenskap mellan kusiner eller småkusiner (på några områden). Eftersom Muhammed tog, efter hustrun Khadidjas död, flera hustrur så får vanliga muslimska män också ha flera än en, men högst fyra. Däremot är det inte tillåtet för en kvinna att ha mer än en man åt gången. Sigheh är ett tillfälligt äktenskap. Det är frågan om ett äktenskap utan förpliktelser och det kan vara i några timmar! En mna kan ingå otaliga sådana tillfälliga äktenskap.


Islam uppfattas som en positiv inställning till sexualiteten. Sexualiteten är en gåva från Gud, både som fortplantning som njutning, och har aldrig förknippats med synd eller skuld. Sexuallivet inom islam är hårt bundet till äktenskapet, så som vi konstaterade tidigare. Äktensakpsbrott och sexuella förbindelser mellan ogifta, anses som ett brott och bestraffningen är hård! Inom äktenskapet ses samlaget som en plikt, men en kvinna har rätt till skilsmässa om mnánnen är impotent. Homosexualitet fördöms i Koranen. Dock har homosexualitet varlit vanligt förekommande också inom den mulimska kulturen , så som den förekom i antikens Grekland. Skilsmässan är tillåten men uppmuntras inte. Kvinnor har ofta inte äns kännt till rätten till skilsmässa. Vid skilsmässa återvänder kvinnan till sin fars släkt, medan eventuella barn stannar hos fadern. Det anses suspekt för en kvinna att leva ensam , så därför vill de ofta gifta om sig.


 Enligt islamska reglerna ärver en pojke dubbelt så mycket som en flicka. Motiveringen är att mannen har det ekonomiska ansvaret för sin familj. Släktskapet är viktigt i den arabisk-islamiska kulturen. En kvinna är sin fars dotter men genom giftemål blir hon också en del av sin mans släkt.Att män, eller kvinnor, går hand i hand är brukligt i den muslimska kulturkretsen. Däremot skulle en man och en kvinna knappast gå hand i hand offentligt. I den traditionella islamiska kulturen lever män och kvinnor prkatiskt taget i skilda världar. Män besöker moskén medan kvinnorna förrättar bönen hemma. Kvinnorna har en annan juridisk status. Den juridiska skillnaden mellan könen försvaras ofta med att män och kvinnor har olika natur. Det är mannens plikt att försörja sin hustru. Kvinnor måste bära slöja utomhus, trots att det inte står så direkt i Koranen. Slöjan kan ju ge skydd t.ex då man vandrar i öknen och solen gassar, men oftast så är skälet att kvinnan skall dölja sin kropp och då betyder detta allt förutom ögonen. Dessutom väljer många kvinnor att bära slöjan för att de vill det. Muslimska kvinnor går inte i skola och skall inte t.ex köra bil. Jag glömde att tidigare skriva att kvinnan har rätt att arbeta utanför hemmet, på vissa speciella villkor, som att om en kvinna är i ekonomiskt behov och hennes anställning inte orsakar henne att försumma sin viktiga roll som mor och hustru. Bland muslimer finns det olika idéer om hur man tillrättavisar en kvinna - fysiskt eller inte. Det är dock inte tillåtet för mannen att utsätta sin hustru för hård behandling enligt Koranen, utan denna säger istället att mannen skall leva i vänskap och samförstånd med sin hustru. Underligt att inte muslimska kvinnor gör uppror eller något i den stilen, deras liv är ju så mera begränsat än männens. Kanske de vill leva som de gör, för att det är enklare att fortsätta så som nu, än att börja ändra och strida emot. Hur som helst, så har männen mera att säga till om i islam, inte kvinnorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar